Geçen sabah blogger arkadaşlarımızdan Meri Chen'in blogunun, Youtube hesabının silinmesi şokunu yaşadık.                   Blogunu kurtardı ama ne yazık ki Youtube hesabını geri alamadı.Verdiği emekler silindi. Gerçekten çok üzücü bir şey. Maalesef eser sahipleri ve Google bu çalınma işine cezai yaptırımlar uygulamadığı için emek hırsızları kolayca içeriklerimizi çalabiliyorlar.

Dün yine Renkli Tırtıl arkadaşımızın blog içeriklerinin neredeyse tamamının çalınmış olduğunu öğrendik. Kendisi blogger arkadaşlarımızın haklarını korumak için kurulmuş derneğimize bu durumu bildirdi. Dernek üyesi arkadaşlarla Google ye spam site şikayetinde bulunduk.
Umarım Google bir an önce incelemeye alır ve hesabı kapatır.
Ayrıca dernek avukatımıza durumu bildirdik. Bugün çalıntı yapan siteye ihtarname çekecek.

Şimdi içeriklerimizi korumamız için neler yapabilir biraz bahsetmek istiyorum.
Belki çoğunuz biliyorsunuzdur. Beraber hatırlamış oluruz.

1) İlk işiniz şu an blogunuzun, sitenizin veya sayfanızın iletişim kısmında, o siteye yönetici olarak giriş yaparken kullandığınız mail adresiniz ekliyse sayfadan hemen kaldırın.

2) Kendinize yeni bir mail adresi açın. Mümkünse bu adresinizi kimse bilmesin.
Sitenize yönetici olarak bu yeni mailinizi atayın. Bloga giriş yaptığınız maili sadece bu iş için kullanın.

3) Tüm hackerların ömründe bir kere de olsa denediği, en eski, belki çoğunuzun bildiği yöntemlerden biri, spam mail, mesaj ile hesap hackleme. Size gelen genelde resimli bir maili, mesajı resmi görmek için açıp tıkladığınızda, bilgisayarınızı zırh gibi koruyan anti virüsünüz yoksa, resime gömülmüş olan casus yazılımla bilgisayarınızda ne var ne yok alıyorlar. Bunun olmaması için tanımadığınız kişilerden gelen gerek sosyal medya mesajlarına, gerekse mail iletilerine karşı çok dikkatli olun.

4) Yine tüm hackerların ömründe bir kez olsun denediği, yine çoğunuzun bildiği bir yöntem olan fake site ile hackleme yöntemi. Mesela size facebook, twitter, mail vs. adreslerinden bir mesaj geldi. Mesajda şu sayfa senin ismini, resmini kullanmış, şu sitedeki marka kıyafetler çok ucuz vs. dendi ve link yollandı. İlk önce yollayan kişinin güvenirliliğini sorgulayın. Ardından eğer linke tıkladıysanız, mesela sizi bir facebook sayfasına yönlendiriyorsa ve giriş yapın diyorsa, ilk iş olarak tıkladığınız linkin sahte olup olmadığına bakın. Facebook linkinin uzantısından kesinlikle farklıdır. Bazı hesapların ise com, tr, org gibi orjinal uzantısı değiştirilmiştir.
Bu hususta da dikkatli olunmalı.
(ÖRN: www.ffaceboook.com. www.twittterr.com www.garanntii.com. (com.tr olması gerek.)  

5) Sitenizin tek yöneticisi siz olun.

6)  Sık sık şifrelerinizi değiştirin. Şifreniz hem harflerden, hem rakamlardan, hem de sayılardan oluşsun.              Ezberleyemem filan demeyin, ezberleyeceksiniz. İsterseniz sevdiğiniz bir şiirin tek mısrasını da şifre yapabilirsiniz. Gayet etkili bir yöntem.

7) Biz başak burçlarında atfedilen her gün bilgisayar temizliği yapma işini siz de yapın.
Her gün olmasa da haftada bir kez kuvvetli bir anti virüs ile bilgisayarınızı taratın.

8) Her siteden resim, video vs. indirmeyin.

9) Sağ tuşu kapat özelliği işe yaramıyor maalesef. Javayı etkinleştirme deyip, sağ tuş kullanım özelliği kapalı olan, istediğiniz siteden içerik kopya edilebiliyor.
Yine de siz sağ tuşu kapatın, caydırıcı olabilir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sizin önerileriniz varsa ekleyebilirim. 
Facebookta Blogger Derneği grubumuza üye olmanız bizi daha güçlü yapacaktır.

                                                   
                                                  乇.乃