Dikkat: Bu post, fakirlik ve yüksek doz nostalji içermekte olup, kuvvetle muhtemel gözünüze toz kaçırtabilir. 

lami
balin






80 lerin ve 90 ların orta ve fakiristik kesiminin çok iyi tanıdığı şekerlere denk geldim bu bayram. Memlekette bayram ziyaretine gittiğimiz çoğu kişi bu şekerlerden almıştı. Tabi görür görmez ben şok...
Çünkü en son çocukken görmüştüm bu şekerleri. Hatta bir ara satılmadığı için, üretici firması iflas filan etti sanıyordum. Çocukluk işte.

Durur muyum çocukluğumun şekeri buu diye 4-5 tane aldım. Sırf nostalji havası verdiği için bu yıl kapış kapış satıldı bu şekerlerden. 

Balin Gıda'nın 1967 yılından bu yana ürettiği Lord ve Lami şekerlerinden bahsediyorum. Hani isimleri, paketleri ayrı ayrı ve rengarenk olan, birbirinden ayrı tatları varmış gibi hava katılan ama aslında tatları aynı olan şekerlerden...
Hani üzerinde bitter çikolata kaplı, nektarin aromalı krem fondan yazan ama krem fondanın ne olduğuna dair kimsenin fikrinin bulunmadığı şekerler...

Küçükken tadını çok sevmezdik. Ona rağmen büyük bir heyecanla başka renkteki Lord'ları acaba farklı bir tat var mı diye açar yerdik ama hiç bulamazdık. Bu şekerleri, belli gelir seviyesinin altında olan aileler alırdı. Misafirlere ve şeker toplamaya gelen çocuklara verilirdi. Daha sonra şeker çeşitleri arttı, fiyatlar düştü ve aileler değişik şekerler almaya başladı. Lami ve Lord sadece şeker toplamaya gelen çocuklar için alınırken zamanla yerlerine bonbon şekerler alınmaya başlandı. 

Yazı için araştırma yaparken Balin Gıda sitesini buldum. Lord ve Lami'ye talep azalınca firma başka alanda yoluna devam etmiş.
Birkaç senedir üretimi tekrar başlamış. Kalite anlamında, zamanında beğenilmediği için alınmayan bu iki şeker, şimdi nostalji olacak diye her yerde aranan şeker oldu. E tabi bize de yazısını yazmak düştü.

Sizin evde elegan, bonbon, kutulu bayram çikolataları, badem şekerleri filan ikram edildiyse zengindiniz demektir. 

O yüzden Lord ve Lami, bir fakir nostaljisi...
Anlayamazsınız...
                                                                         

                                                       乇.乃