Bazı insanlar vardır karakterini bir türlü çözemezsiniz. İyi deseniz değildir ama kötülüklerini de görmemişsinizdir. Normal olmayan yerine oturmayan bir şeyler vardır. Çoğu zaman acaba ben mi haksızlık yapıyorum derken bulursunuz kendinizi. Bu döngü adeta bir simülasyondaymışçasına, siz müdahale edene kadar her seferinde başa döner. Kendinize karşı sorgular, şüpheler, suçlamalar asla bitmez. Ne olduğunu çözene kadar ise sizden geriye ne ruhunuz, ne benliğiniz, ne kişiliğiniz ne de yaşam enerjiniz kalır. Çünkü onlar adeta bir vampir gibi hepsini tüketmiş, sizden beslenmişlerdir.
Onlar kim mi? Narsistler…
Onlar her yerdeler ve herkes olabilirler. Anne, baba, kardeş, arkadaş, kardeş eş, sevgili, patron, siyasetçi, yönetici vs. vs. Onların kurbanlarının deyimi ile “Şeytanın yer yüzü temsilcileri.” ya da “Şeytanın insana bürünmesi.” (neden böyle söylediklerini bir sonraki yazımda anlayacaksınız)
Narsistler, tedavisi zor bir kişilik bozukluğuna sahiptirler. Zorluğu bilimin çözüm bulamamasından değil bizzat kendilerindendir. ( bu da bir sonraki yazımda açıklanacak)
Narsistik kişilik bozukluğu, bireyin kendisini aşırı önemli görmesi başkalarına karşı empati eksikliği ve sürekli olarak hayranlık arayışı ile karakterize edilen bir kişilik bozukluğudur. Bu bozuklukta bireylerin kişisel ilişkilerde ve günlük yaşamlarında zorluklar yaşaması yaygındır. Belirtiler ise şunlardır:
1. Kendini aşırı önemli görme:
Kendi başarılarının veya yeteneklerini abartma özel ve eşsiz olduklarına inanarak sadece özel kişilerle ilişki kurmaları gerektiğini düşünme.
2. Sürekli hayranlık ihtiyacı :
Sürekli onaylanma ve takdir edilme arayışı. Başarıları ve yetenekleri üzerinden övgü toplama isteği.
3. Empati eksikliği:
Başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını anlamakta veya önemsemek de zorluk çekme.
Başkalarının duygusal veya fiziksel ihtiyaçlarına kayıtsız kalma.
4. Haklılık hissi:
Özel muamele görmeleri gerektiğine dair güçlü bir inanç.
İstediklerinin sorgulanmadan yapılmasını bekleme.
5. Kıskançlık ve rekabet:
Başkalarını kıskanma veya başkalarının kendilerini kıskandığına inanma.
Başarılarıyla sürekli başkalarını gölgede bırakma çabası.
6. Manipülatif ve kullanıcı davranışlar:
Çıkarları için başkalarını kullanma eğilimi.
İnsanları kontrol etme ve manipüle etme eğiliminde olma.
7. Aşırı kırılganlık:
Eleştiriye karşı aşırı hassas olma.
Küçük eleştirilerde bile öfke patlamaları veya savunmaya geçme.
8. Yüzeysel ilişkiler:
İlişkilerde derinlik eksikliği vardı.
Genellikle ilişkileri çıkar veya statü temelidir temellidir.
NPD (Narsistik Kişilik Bozukluğu) genellikle çocuklukta yaşanan travmalar, aşırı koruyucu veya eleştirel ebeveynlik ya da genetik ve biyolojik faktörlerle ilişkilendirilebilir. Elbette bu belirtiler bir uzman eşliğinde değerlendirilmelidir. Kişiye özel bir takım değerlendirmeler sonucunda ancak teşhis koyulabilir. Ben sadece kısa bilgilerle, neyin içinde olduğunu anlamayanlara bir ışık tutma amacı güdüyorum. Yazılarım narsistin kurbanı olan kişilere yönelik olsa da belirtileri okuyan narsistler de üstüne alınabilir.
Takip Etmek İçin:
İnstagram: https://www.instagram.com/aforizmikalintilar/profilecard/?igsh=aHd5OXI4ajF4bXFi
X: https://x.com/i/flow/login?redirect_after_login=%2Faforizmikalinti
Güzel bir yazı ben kime iyi dediysem şey ettiler keşke çözümü olsa
YanıtlaSilÇözümü ciddi anlamda zor ama imkansız değil.
SilNarsistlerin tedavisinin zor olması, sanırım kendilerinde bir rahatsızlık olduğunu kabul etmeyip, suçluyu hep çevrelerinde aramalarındandır.
YanıtlaSilMaalesef öyle.
Silamanin karşımıza çıkmasınlar çıkarsa da hemen kaçmalı :)
YanıtlaSilBol Felak Naslı 😅
SilMerhabalar.
YanıtlaSilNarsistik kişilik bozukluğunu duydum. Ama tedavisinin çok zor ya da mümkün olmadığını duymamıştım. Yazınıza göre gerçekten çok zor bir kişilik bozukluğu hastalığıymış.
Edindiğim bilgiler ışığında, narsist kişiler benmerkezci bireyler olup, kendilerini dünyanın merkezinde gören, diğer insanlardan önemli, değerli ve üstün olduğunu düşünen kişilerdir. Bu durumu aynı zamanda psikiyatrik bir rahatsızlık ve kişilik bozukluğu olarak da tanımlanabiliyormuş.
Şimdi çevremdeki kişilik bozukluğu olan insanları daha iyi inceleyebileceğim. Şöyle bir şey de söylemek mümkün müdür? Narsistik kişilik bozukluğu hepimizde birazcık mevcuttur, ancak çok olanlara narsistik kişilik bozukluğu teşhisi konulur.
Paylaşımınız benim açımdan çok kıymetli ve aynı zamanda yararlı bilgiler içerdiği için değerliydi diyebilirim. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim. Güzel bir araştırma ve inceleme yazısı olmuş. Sağolun.
Selam ve saygılarımla.
Sizin de yorumunuz çok kıymetli. Çok teşekkür ederim. Aslında her insanın içinde var olan benlik kavramının yetişkin birey safhasına geçemeyip hastalığa dönüşmüş hali diyebiliriz. Her birimizin içinde bencillik var evet fakat bazılarımız bu bencillikle zulmetmekten zevk alıyorlar.
SilBunu fark etmek de bazen o kadar uzun sürüyor ki
YanıtlaSil